Przepis na naleśniki amerykańskie, pancakesy. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni. Delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem masła i syropu klonowego, to zdecydowanie coś, czego warto spróbować.
Sprawdzą się zwłaszcza w weekendy, kiedy masz więcej czasu. Pancakes – przepis na naleśniki amerykańskie. Czy amerykańskie pankejki Magdy Gessler przebiją nasze pyszne, polskie naleśniki?
Może i nie, ale na pewno warto wypróbować ten przepis chociaż raz. Pankejki (pancakes) charakteryzują się tym, że są dość grube i puszyste. Naleśniki amerykańskie - podstawowy przepis na ciasto. Podaje się je z samym masłem, z syropem klonowym, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Kroki wykonania: W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W środku sypkiej mieszaniny zrób otwór (tak jak w przypadku ciasta na pierogi) i wlej tam mleko, roztopione masło i wbij jajko. Wypróbuj przepis na pancakes, oryginalne amerykańskie naleśniki z syropem klonowym. Sprawdź, jak zrobić grube, piętrowe pancakes, idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek.
Przedstawiamy Państwu przepis na amerykańskie naleśniki, znanych jako pancakes. Najlepiej zacząć od mieszania składników sypkich – przesiana mąka, sól, proszek do pieczenia i cukier. Uwielbiam naleśniki, zarówno te tradycyjne cienkie jak i amerykańskie grubsze ciasto. Jak dla mnie najsmaczniejsze są zawsze z owocami lub kremem czekoladowym.
Masz ochotę na puszyste pancakes? Dodatek gazowanej wody lub ubitych białek sprawi, że będą wyższe. Do dekoracji najczęściej stosuje się syrop klonowy. Można użyć także jagody, maliny lub owoce z puszki. Sprawdź nasze niezawodne przepisy na naleśniki amerykańskie na Polki.
Dodane przez Agunkaa w: Tylko o kuchni. Klasyczne, proste do wykonania, najlepsze na śniadanie lub brunch. Udają się za każdym razem. Amerykańskie puszyste placuszki.
Do ciasta na placki można wmieszać świeże borówki amerykańskie, jeśli lubicie. Ze szczególną dedykacją dla Martina, który obudził w nas ochotę na pancakes. Pyszne i szybkie do przygotowania amerykańskie placuszki z dodatkiem maślanki (buttermilk) są delikatne i naprawdę puszyste. Podajcie je z sosem czekoladowym, syropem klonowym, konfiturą lub po prostu jak lubicie :-).
Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Co prawda ostatnio opracowałam swój przepis na naleśniki amerykańskie metodą na oko i wyszły przepyszne, to jednak sądzę, że zapiszę sobie Twój przepis i kiedyś wypróbuję, bo różni się on od mojego.
Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Potrzeba jeszcze choćby tylko szczyptę soli, nie mówiąc o innych dodatkach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i masłem. Do mokrych składników wsypać mąkę przesianą wymieszaną z resztą składników, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Następnie z ciasta smażymy na maśle placki, muszą być rumiane z obu stron. Każdy placek polewamy syropem owocowym lub klonowym i układamy na siebie piętrowo.
Grube, puszyste, piętrowe pancakes spróbujesz raz, a zagoszczą w twojej kuchni na stałe! Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne.
Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Przepyszne, delikatne i niezwykle proste w wykonaniu. Ciasto musi się ze sobą „przegryźć” przez godzinę lub zostawiamy na noc w lodówce i rano tylko smażymy.
Składniki: 1½ szklanki mąki łyżki cukru łyżeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.