czwartek, 9 czerwca 2016

Pyszny makowiec z gotowej masy makowej

Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa.


Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście.

Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie.


Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty.

Przepis na ciasto japońskie. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem.


Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek. Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem. Składniki: - puszka gotowej masy makowej 850g ( np. Bakalland)) - 3-jabłka , obrane i starte na Zobacz więcej. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Przygotowałam go z gotowej masy makowej.


Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.


Właśnie skończyłam czytać no i oczywiście drukować przepis na torcik makowy.

Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Z mamą, jak zwykle, robimy plan wypieków na Wigilię i Święta i zawsze szukamy choć jednej nowej potrawy, szczególnie słodkiej:) Uśmiałam się, czytając komentarze, w sprawie tajnej nazwy gotowej masy makowej:). Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Z ciastem pracuje się idealnie, przepis niezawodny - rodzina ustawia się po zamówienia przed świętami! Makowce najlepsze pod słońcem!


Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować. Warto poświęcić czas na zrobienie własnej masy makowej (masa która zostaje rewelacyjna jest z domowymi kluseczakmi). Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak.


Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej.


Nie jest to spowodowane moim lenistwem, lecz ograniczonym dostępem do sprzętu kuchennego – maszynki do mielenia. Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia. Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie).


Nie wszystkie gotowe masy w puszkach są dobre – użyj takiej, która jest. Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty