środa, 29 czerwca 2016

Chłodnik z botwinką przepis

Kuszą aromatem, zapachem i smakiem. Chłodnik z botwinki ochłodzi i umili te gorące dni. Idealna propozycja na upalny dzień. Można przechować go w lodówce i podać jeszcze jutro i pojutrze.


Zresztą myślę, że do tego przepisu będziecie wracać przez całe lato.

Botwinkę dokładnie umyć. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Dorzucić posiekaną botwinę.


Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w. Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką! Kiedy nie mamy apetytu, nie mamy ochoty na spędzenie długich godzin w kuchni, szybki w przygotowaniu i orzeźwiający chłodnik, jest tym, czego potrzebujemy! W dużym garnku zagotować szklankę wody.


Podane z jajkiem lub bez cieszą smakiem w upalne dni.

Delikatny kolor i konsystencja. Różowa zimna zupa na ciepłe dni, których niestety jakoś na razie w tym roku mało. Zaczynamy od ugotowania wywaru z botwiny – botwinę wraz z liśćmi siekamy drobno, zalewamy małą ilością wody (tylko, by woda przykryła buraki) i gotujemy minut. Wywar delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i schładzamy. Te zimne zupy wzbogaca się o rozmaite składniki, np.


Najbardziej popularną zimną zupą jest chłodnik litewski serwowany z jajkiem ugotowanym na twardo oraz chłodnik ogórkowy. Odmianą zupy chłodnik jest okroszka, czyli zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Gasi pragnienie, zaspokaja głó a do tego nie obciąża organizmu. Przy tych wszystkich zaletach, chłodnik litewski stanowi źródło cennych składników odżywczych za sprawą obecności botwiny i takich dodatków jak ogórek czy ugotowane jajko. Jego podstawą są zwykle nie tylko młode buraczki wraz z listkami, ale również ogórki, rzodkiewki, koperek, szczypiorek i jakiś nabiał (jogurt, maślanka lub zsiadłe mleko).


Nie tylko orzeźwia w upalne dni, ale także doskonale smakuje. Poznaj sprawdzony przepis na chłodnik z botwinki! Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej chłodnikiem z botwinki woła o pomstę do nieba!


To jest chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowym, ale napewno nie z botwinki, bo młode buraczki są tu tylko dodatkiem, tak jak czosnek, czy koperek! Moja ma ma często robiła go w letnie dni, pamiętam ze dodawała również szczaw. Niestety moje dzieci nie przepadają za zimną zupką… a szkoda, na szczęście na mamę zawsze można liczyć i na słoiczek chłodnika również #128578; Ja osobiście uwielbiam z dodatkiem ugotowanych młodych.

Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć całość do garnka i zalać taką ilością wody, by przykryła warzywa (u mnie około 800ml). Polecane przepisy: chłodnik z botwinki Zobacz więcej. Pyszne, łatwe i szybkie i nie kaloryczne min średnie przystępne. Zupy Aksamitny chłodnik.


W sam raz na upalne dni! Włożyć do garnka z wodą, doprawić solą, pieprzem, dodać przekrojony ząbek czosnku, zielone łodyżki koperku, tymianku lub natki pietruszki, posiekaną dymkę, cebulkę lub szczypiorek, wlać oliwę i zagotować. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chłodnik z botwinką i ogórkiem.


To idealna zupa na taką pogodę jak dziś. Do tej pory zwykle szłam na łatwiznę i robiłam błyskawiczną wersję. Jego podstawę stanowi wywar, któremu charakterystycznego smaku nadają liście i młode korzenie buraka ćwikłowego, popularnie nazywane botwinką. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.


Tak, do mleka z jogurtem, razem z resztą wymienionych składników, dodajemy sparzoną botwinkę bez wody. Nie musisz do niego używać koncentratu buraczanego - wystarczy wywar z dużych buraków. Jakoś nie wyobrażam sobie jeść chłodnika z listopadzie, z jednej strony trochę „gwiździ” z drugiej słabo wtedy z świeżymi warzywami i botwinką. Ale latem prawie każdy grill jest uświetniony chłodnikiem litewskim z botwinki.


Zobacz nasz przepis na chłodnik z botwinki - sprawdź, jak przygotować zupę z botwiny na zimno! Chciałabym zaproponować przepis na pyszny chłodnik z botwinką, jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, idealnie nadaje się do podania w upalne dni. Masz ochotę na orzeźwiający chłodnik?


Przygotuj go z ogórków, pomidorów lub botwinki! Do bazy wykorzystaj jogurt naturalny, kefir, śmietanę lub jogurt grecki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty