Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem. Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku minut, wyjmujemy delikatnie aby ich nie uszkodzić.
Naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy warstw w następującej kolejności: płat lasagne, mięso, starty żółty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Przepis na lasagne (lazanię) z mięsem mielonym. Pierwsza warstwa - podgotowane płaty lasagne, na to mięso w sosie pomidorowym ( u mnie tak jak do spaghetti ) na to warstwa beszamelu i ser żółty starty ( u mnie idzie gouda ) i kolejna warstwa tak samo.
Układam płaty lasagne tak aby utworzyły warstwę. Na wierzchu polewam resztę sosu. Pozostałe składniki układamy warstwami w takiej samej kolejności – jako ostatni sos pomidorowy.
Posypujemy startym serem i parmezanem.
Ja proponuję lasagne z wołowiny, ale warto spróbować wersji z mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji pół na pół, która jest chyba najpopularniejsza we Włoszech. A teraz najprzyjemniejsza część szykowania lasagne po polsku, czyli układanie warstw. W pierwszej kolejności ułóż obok siebie trzy miękkie płaty makaronu do lazanii.
Na makaronie rozprowadź cienką, ale pełną warstwę farszu mięsnego. Jest dostępny niemal w każdym większym sklepie. Potrawa składa się z układanego warstwowo makaronu, sosu pomidorowego lub bolognese, startego sera mozzarella lub żółtego i beszamelu. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Na dole ułóż płaty makaronu, na warstwie makaronowej rozprowadź sos boloński, następnie dodaj sos beszamelowy i starty parmezan.
Powtarzaj, aż powstaną cztery warstwy. Trzeba starać się utrzymać grubość jednej warstwy w granicach centymetra. Ułożyć cztery warstwy, ostatnią bez sera. Rozgrzać piekarnik do 2st. Zapiekać przez min, następnie posypać ostatnią warstwę sera z przyprawami i włożyć jeszcze do piekarnika na min.
Dodane przez pirogronianka w: Tylko o kuchni. Witajcie :) Wiem, że zazwyczjaj do tej potrawy daje się parmezanu, ale mam do Was pytanie, czy inny ser, np gouda też się nada?
Wykańczamy naleśnikiem, cukinią i obficie posypujemy serem. Układamy warstwami cukinię, ser, naleśnik, mięso, bakłażan, ser, naleśnik, mięso. Utykałam widelec i jak bez problemu przechodził do samego dna, oznaczało, że jest gotowa.
Lasagne powinna ostygnąć. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Tak przygotowaną zapiekankę przełóż do piekarnika rozgrzanego do 1stopni i zapiekaj przez około minut. Jedną z zalet lasagne jest fakt, że jest bardzo sycące. Dzięki temu jest to idealna propozycja na obiad na dwa dni.
Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Ja między poszczególne warstwy lasagne daję zwykły żółty ser, bo nie lubię w środku mozzarelli, a mozzarellę daję na wierzch dania –ładnie się zapiecze i serowa czapeczka w lasagne ma taką konsystencję jak lubię:) Płatów lasagne NIE obgotowuję, tylko układam surowe. Zrobić jeszcze dodatkowe takie same warstwy (makaron, sos boloński, beszamelowy i tarty parmezan). Udekorować bazylią i podawać. Delikatne warstwy makaronu pozwalają dokładnie wydobyć smaki tradycji, do których należy ragù alla Bolognese.
LASAGNE ( LAZANIA ) – taką lasagne robię w moim domu. Ale mam jeszcze jeden sekret wzbogacający smakowo lasagne. Po warstwie makaronu, beszamelu i sosu bolonese rozkruszam trochę białego sera który przysypuje startym na dużych oczkach serem żółtym.
I potem znowu warstwa makaronu itd. Następnie wylewamy następną warstwę sosu pomidorowego, na to słuszną ilość sosu beszamelowego uwieńczonego startym serem. Następnie zaczynamy od nowa: sos pomidorowy, sos beszamelowy i ser.
Pieczemy około - minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.