Makowiec zawijany z gotowej masy makowej z pewnością się uda, jeśli wybierzesz dobrej jakości masę makową z puszki. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości, to polecam również moje inne przepisy na ciasta i torty. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Przepis na makowiec zawijany.
Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.
Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.
Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.
Nie wszyscy jednak mają.
Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Ciasto podzielić na części, następnie każdą z nich rozwałkować. Posmarować gotową masą makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek i zwinąć. Makowce zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia. Po upieczeniu polukrować cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny.
Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Witam, pozdrawiam serdecznie. Jako , że chciałam upiec tą roladę makową jedną szt.
Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Ciasto na tej pyszny makowiec zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej). Ciasto można wyrobić mikserem planetarnym (hakiem) lub w maszynie do.
Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji! Ciasto drożdżowe idealne, mnóstwo masy makowej, w dodatku wilgotnej, ah, rozpływa się w ustach ! Babcia Wandzia piekła ponoć co roku na Święta, zawsze ok lub szt, tak opowiadała mi moja mama. Używałam gotowej masy, bo szybciej.
A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia.
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Makowiec to tradycyjne ciasto z makiem, głównie pieczone jest na Wigilię i Święta. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku.
Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Basiu, twoj makowiec wyszedl bezblednie. Ja z podanych proporcji zrobilem jeden duzy. Uzylem gotowej masy makowej.
Trik z zawijaniem w papier to strzal w dziesiatke. Wypiek nie pekl i zachowal forme. Bede musial skorzystac z kolejnych przepisow, bo ten makowiec znika tak szybko, a nie ma nic bardziej wspanialszego niz zadowolone twarze rodzinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.