środa, 22 czerwca 2016

Beszamel do lazanii

Zgęstniały sos warto podgotować ze śmietanką kremówką (ok. 1ml). Jest dobry do gotowanych mięs. Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Prawdziwy sos beszamel po grecku do lazanii greckiego pasticjo itd.


Wszystko razem gotujemy przez chwile cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos - pyszny sos beszamelowy!

Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnie i podsmażamy do odparowania wody. Sos postaw na gaz, zagotuj. Kiedy składniki połączą się i nie będzie grudek, dodaj resztę mleka, mieszając trzepaczką.


Gotuj około minut lub krócej, do momentu, w którym zgęstnieje. Dla mnie wow, bo próbowałam wiele razy z wielu różnych przepisów. Ja do lazanii też używam tylko tego przepisu #128578;.

Rozmarynowa oliwa SABAULA. Szybka pasta serowo- kiełkowa agacik33. Makaronowa fantazja Martex83. Pampuchy z nadzieniem jagodowo-bananowym z sosem jagodowo-bananowym Lea2.


Do czego najlepiej pasuje beszamel? Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka. Sos boloński: na oliwie, w dużym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze).


Jak dla mnie przepis ma zbyt mało mleka ja daje 1. Zrumienić i wymieszać z warzywami. Klasyczny sos beszamel jest wprawdzie stosunkowo kaloryczny (dostarcza około 1kalorii w 1g), ale ze względu na aromatyczny smak i wszechstronne zastosowanie należy do najchętniej przyrządzanych sosów. Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą.


Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj.

Szybki sos do makaronu jest ich wiele zalezy co masz w lodowce,cukinia,grzyby a moze krewetki w zamrazalniku takie sosy robi sie w trakcie gotowania makaronu,sa szypkie i wysmienite,ale to zalezy co ma sie w danym momecie w lodowce. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa. Podstawą każdego sosu beszamelowego jest zasmażka z masła i mąki.


Ja go dodałam do mojej zapiekanki ziemniaczenej z brokulami kurczkiem i serem posypany suszoną miętą( ricotta z fetą) – przepis prosto z Grecji z Krety, gdzie jadłam to danie z tamtejszym serem kozim i zamiast brokułów z kurczakiem były cukinnie z oliwą. Lasagne z mięsem i szpinakiem Lasagne z sosem beszamelowym. Zapiekanka makaronowa z beszamelem. Słoiki na przetwory - praktyczne propozycje do każdej kuchni. Książki o przetworach - zrób z nimi konfitury, dżemy i powidła!


Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Francuzi do dziś go uwielbiają i bardzo często stosują w kuchni. Najlepsze książki o warzywach - nie tylko dla wegetarian. Do przygotowania sosu beszamelowego będzie Ci potrzebne: 2ml mleka g twa. Teraz może urozmaicić także Twoje dania! Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.


Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb. Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV. Lista przepisów na sos beszamelowy do lazani z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Beszamel to klasyk kuchni francuskiej.


Trzeba przyznać, że sos beszamelowy czyli popularny beszamel to bazowy, podstawowy biały sos. Przepis na sos beszamelowy jest dość prosty. Zawodowi kucharze przygotowują beszamel w trzech gęstościach, ten, który ja wam dzisiaj pokazuję jest średnio gęsty i nadaje się do większości dań. Pewnie każdy z Was próbował kiedyś lazanii. My również jedliśmy wiele i TYLKO nasza nam najbardziej smakuje :) Kluczem jest pewien sekretny składnik, który odkryliśmy kiedyś i tylko z nim lazania jest taka wyjątkowa.


Niestety składnik ten nie należy do zdrowych, ale bez niego lazanii po prostu nie ma :) Zresztą sama lazania dietetyczna nie. Na przykład do drobiu lepiej dodać mniej gałki, zaś do zapiekanek czy warzyw można więcej. Ogólnie zasada jest taka, że jeśli beszamel łączymy z czymś delikatnym, to i sam sos powinien być lżejszy, jeśli zaś smaki w duecie będą bardziej zdecydowane to i sos może mieć więcej aromatu. Moja lasagne jest wersją typowo polską.


Mamy zarówno ser mozzarella, ale i ser zwykły żółty. Jeśli jednak wolisz beszamel, to bardzo proszę. Warto znać przepis na sos beszamelowy. Sprawdza się nie tylko w kuchni francuskiej i tradycyjnej co w całej kuchni roślinnej. Przygotuj beszamel: masło podgrzej z mąką w rondlu.


Dolewaj partiami mleko, ciągle mieszając. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty