środa, 8 czerwca 2016

Sos węgierski z kiełbasą

Nie jest to oryginalny przepis, bo nie wiem czy taki istnieje, ilu jest Węgrów tyle jest przepisów, ale składniki dobrałam średnio z kilku przepisów na gulasz węgierski. Szybko i wygodnie przeliczysz gramy na łyżki, łyżeczki, szklanki, sztuki! Gulasz z białą kiełbasą. Jednak polski wariant jest nieco inny od pierwowzoru.


Tym razem proponujemy wrócić do korzeni i podajemy przepis na węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem! Przepis na Sos węgierski.

Tradycyjne danie kuchni węgierskiej szybko podbiło podniebienia Polaków. Lubimy tez dodać nieco od siebie, coś z gór, coś z lasów, coś z pól. W klasycznym wydaniu gulasz węgierki jest niezwykle aromatyczny, pikantny, rozgrzewający. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Leczo z cukinią i kiełbasą- najlepsze Pyszny węgierski jednogarnkowiec- Lecsó. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.


Leczo to jedno z moich najukochańszych dań.

Leczo węgierskie, takie prawdziwe, może być szokiem dla wszystkich tych, którzy lubują się w profanowaniu dań klasycznych. Węgierskie, czyli oryginalne Lecsó to nie zupa, rzadki sos z rozgotowanej cukinii, pieczarek i papryki. Co więcej nie ma w nim cukinii, kabaczka czy patisona, także bigos z kabaczka jak bywa taka potrawa u nas nazywany nie ma nic wspólnego z leczo. I ty możesz stać się taką węgierską gospodynią tylko, że zamiast słoika z papryką możesz wykorzystać słoik z gotowym Sosem Węgierskim Dawtona. Dodatkowo wcale nie będziesz musiała się zastanawiać nad resztą potrawy, ponieważ na etykiecie słoika znajdziesz przepis na iście węgierskie danie.


Odmian leczo jest tyle ile kucharzy je przyrządzających. Każdy dodaje coś od siebie, żongluje składnikami i często w ten sposób tworzy nową, niebanalną kompozycję smakową. Moja wersja to leczo o zdecydowanym, węgierskim charakterze (dużo cebuli, papryki i pikanterii) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej. Węgierskie słowo bogracs oznacza dosłownie garnek, w którym gotuje się potrawy nad ogniskiem na specjalnym trójnogu. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.


Bogracz w wersji z kiełbasą stał się. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Aromatyczny i esencjonalny gulasz wieprzowy doprawiony dużą ilością mielonej papryki, z dodatkiem marchewki, papryki i podsmażonych pieczarek. Wlać gorący bulion (lub rosół) w ilości aby zakryło składniki.


Dodać sos sojowy, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok.

WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie.


Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Zalać wodą, doprawić do smaku i gotować ok.


Zaprawić mąką i śmietaną. Makaron z kiełbasą doskonale wkomponowaną w pyszny sos pomidorowy to bardzo smaczne i sycące danie. Danie idealne na każdą porę roku, ale szczególnie na chłodniejsze dni. Ta węgierska potrawa zadomowiła się u nas na dobre i jest bardzo popularna w sezonie letnio-jesiennym.


Doczekała się także przeróżnych modyfikacji, m. Warto jednak pamiętać, ze prawdziwe węgierskie leczo składa się tylko z papryki, pomidorów, kiełbasy i cebuli. To propozycja wyjątkowo prostej i szybkiej kuchni, bo gulasz pieczarkowy z kiełbasą jest właśnie takim szybkim daniem na co dzień. Szybkim bo do przygotowania w kilka chwil.


Właściwie równorzędnie możemy wstawić wodę na makaron, ryż czy ziemniaczki i jednocześnie przygotowywać gulasz. Najczęściej wybiera się łopatkę wieprzową oraz karkówkę. Bardzo ważna jest również papryka - zarówno świeża, jak i sproszkowana. Prawdziwy gulasz węgierski powinien być przynajmniej lekko ostry. Gorąco polecam i życzę smacznego ! Leczo może, ale nie musi być daniem niskokalorycznym.


Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal.


Podsmażam z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej do momentu aż się zarumieni. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Kiełbasę kroję w kostkę, cebulę drobno siekam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty